2 - 11 - 2016

Wintersluiting

Het museum is vanaf nu t/m 28 maart 2017 gesloten en alleen op afspraak open.

28 - 10 - 2016

De winter komt eraan

Deze zomer waren we weer ieder weekend open. Eens per maand hebben we laten zien wat voor bezigheden de bewoners van het zodenhuis hadden in de achtste eeuw.

Er is veel werk verzet. We hebben achter het museum een overkapping gekregen en de terp waarop het zodenhuis staat is netjes gemaakt. Veel dank aan alle vrijwilligers die hier veel uren van hard en zwaar werk hebben verzet.

We hebben nieuwe rolluiken gekregen. Met deze aanwinst kunnen we de presentaties op ons grote flatscreen goed zien zonder dat de zon ons verblind. Maar ook leveren deze luiken een betere beveiliging en klimaatbeheersing op. Wij zijn er heel blij mee.

In de winter zal het stek dat door het museum is aangekocht worden ingericht. Wij krijgen een verbinding met het pad rond de toren aan de overkant van de weg. Dan zal er een plein gecreëerd worden dat als dorpskern zal functioneren en er zal een kunstwerk geplaats worden.

 

Ook al zullen wij in de winter niet meer ieder weekend open zijn we willen nog wel activiteiten gaan organiseren in de vorm van workshops en lezingen. U bent allen van harte welkom om daaraan deel te nemen. Houd daarom het nieuws op deze website in de gaten of Like de pagina Het Zodenhuis op Facebook.                    rolluik-dicht rolluik-open

16 - 10 - 2016

Zodenhuisbewoners in Leeuwarden

annie jen-en-de-soep jens-2 jens martin-de-luitspeler monnik-en-de-dame

30 - 08 - 2016

Eten op de terp

Kinderen koken JPG

Eten op de middeleeuwse terp

Het zodenhuis staat. De potten zijn gebakken. Met prachtige amuletten worden we beschermd door de goden.

Het is het einde van de zomer en de oogst is grotendeels binnen daarom gaan we zaterdag 10 september eten klaar maken, zoals dat waarschijnlijk in de 8e eeuw op de terp werd gedaan. Natuurlijk mag u allemaal daarbij helpen en proeven. De bewoners van het zodenhuis zijn er ’s middags van 13:00 tot 17:00 uur met mooie verhalen en terpenvoedsel. U bent allen van harte welkom.

Het Zodenhuis / Yeb Hettingamuseum

Camstrawei 18

8852 RH Firdgum

Zaterdag 10 september van 13:00 tot 17:00 uur

Entree: €3,-

3 - 08 - 2016

Kerf een Knook

Help het geluk een handje en maak een amulet. Door de eeuwen heen hebben mensen, ongeacht het geloof dat ze aanhingen altijd geluksbrengers gedragen. In de tijd van de terpen maakten men deze amuletten vaak van been. Met een scherp mesje sneden ze een mooie vorm om vervolgens de juiste symbolen erin te kerven om Amulet en naald van beenhet geluk aan te trekken en je te beschermen tegen het kwaad.

In de middeleeuwen had men nog geen plastic dus werden veel gebruiksvoorwerpen gemaakt v
an been, hoorn of hout. De beenbewerker van het zodenhuis zal u verschillende prachtig versierde voorwerpen laten zien en de verhalen vertellen, die erachter zitten.

Zaterdag 13 augustus kan iedereen zelf een amulet komen maken bij het zodenhuis. Ervaren beenbewerkers zullen u daarbij helpen en vertellen welke symbolen het meest effectief zijn.

28 - 06 - 2016

Gaat er een potje breken?

We weten niet of de potten heel blijven in de middeleeuwse oven. Iedereen mag komen kijken en radeuntitled (1 van 5)n hoeveel er heel blijft. Natuurlijk krijgt degene die het goed raadt een prijsje.

In juni hebben veel kinderen en volwassenen een potje gemaakt. Begin juli zijn ze genoeg gedroogd om gebakken te worden. Wij gaan ze op de middeleeuwse manier bakken, namelijk in een veldoven. Dit is dus in het veld. Bij moderne ovens kun je de temperatuur regelen, maar niet in onze oven. Daarom zal het een verrassing zijn of de potten er heel en goed gebakken uitkomen.

Op zaterdag 9 juli vanaf 13:00 uur gaan we de oven opbouwen en aansteken.

Zondag 10 juli vanaf 13:00 uur gaan we de potten uit de oven halen. Wij hopen dat ze allemaal heel blijven.
Iedereen is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

9 - 06 - 2016

We gaan er een potje van maken

Zodenhuis 2
Het zodenhuis in Firdgum wordt inmiddels bewoond door een groep middeleeuwers uit de 8e eeuw. Deze bewoners hebben behoefte aan potten, veel potten. Je moet immers een potje kunnen breken. Deze potten werden gebruikt om in te koken en om eten in te bewaren.

Daarom gaan de bewoners in het weekend van 11 en 12 juni tussen 13:00 en 17:00 uur kleien. Dit is veel en zwaar werk.

Iedereen die niet bang is voor vieze handen kan komen helpen. Toekijken mag ook.

De toegang is €3 per persoon en dit is inclusief een kopje koffie, thee of limonade.

Zodenhuis

31 - 05 - 2016

Firdgum bouwt door!

Het zodenhuis is af, maar de bouwwerkzaamheden bij de Yeb Hettinga Skoalle te Firdgum gaan gewoon door. Achter het Steunpunt wordt momenteel een overkapping gebouwd, als expositieruimte voor oud gereedschap maar ook als uitwijkplek voor activiteiten als het regent. Ook de herinrichting van het gebied rondom het zodenhuis, met onder andere een hutkom en een nieuwe entree, is in volle gang.

WhatsApp-Image-20160531 (1)

WhatsApp-Image-20160531

WhatsApp-Image-20160525 (3)

WhatsApp-Image-20160525 (2)

WhatsApp-Image-20160525 (1)

19 - 03 - 2016

Museum weer open

Het museum is inmiddels weer geopend:

Elke zaterdag en zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur.

1e en 2e paasdag zijn we gesloten.

4 - 12 - 2015

Museum gesloten

Yeb Hettinga museum is deze winterperiode gesloten en alleen op afspraak geopend. Wij zijn rond februari weer op normale tijden te bezoeken.