Zodenhuis

Steun ons en word

 

November 2013 is tot grote teleurstelling een groot deel van het zodenhuis ingestort. Een afschuwelijk gebeuren, na alle arbeid en inzet van alle betrokken. De overblijfselen zijn geïnspecteerd, waaruit bleek dat zodenmuur bij een van de deuropeningen is ingewaterd. Afgelopen maanden zijn de betrokken partijen en alle vrijwilligers druk bezig met de heropbouw.
Kijk voor informatie bij de nieuwsberichten.

Het zodenhuis is geheel gebouwd door vrijwilligers. Ook zijn er vrijwilligers die rondleidingen geven en helpen bij de organisatie van activiteiten rondom het huis. Door de toegenomen bezoekersaantallen en natuurlijk de herstelplannen is Yeb Hettinga Museum opzoek naar nog meer vrijwilligers. Opgeven kan via de knop bovenaan de pagina. 

Yeb Hettinga Museum heeft in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in de zomer van 2013 een bijzondere reconstructie gemaakt van een zodenhuis.

In de middeleeuwen leken grote delen van Friesland en Groningen vaak meer op zee dan op land door de vele overstromingen. Bewoners van deze gebieden bouwden woonheuvels, ook wel terpen of wierden genoemd, waarop ze de overstromingen veilig konden uitzitten. Voor de bouw van hun huizen, gebruikten ze zoden van de kleiige graslanden. Opgravingen laten zien dat het zodenmateriaal ook werd benut voor dijken, waterputten en gebouwen.

Het Yeb Hettinga Museum en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) maken een reconstructie van een oude boerderij van graszoden. Het ontwerp dateert uit 700 n. Chr. Uit onderzoek blijkt dat deze gebouwen veel overeenkomsten vertonen met de houten Drentse versie uit dezelfde periode. Er is gekozen voor een stalgebouw met dakdragende muren van zoden. Naast de stalboxen met een mestgoot is er een gangpad. De reconstructie in Firdgum is een wetenschappelijk experiment. Het museum benut het zodengebouw als extra, leerzame attractie. Voor scholen, verenigingen en particulieren de uitgelezen mogelijkheid om te zien hoe de voorvaderen in dit gebied woonden.

Omrop Fryslân heeft in de zomer van 2013 een documentaire over het project gemaakt en was uitgezonden op Nederland 2 (Fryslân Dok)

 

IMG_0924 IMG_0919 IMG_0916 IMG_0915 IMG_0912 IMG_0890 IMG_0882 IMG_0839 IMG_0838 IMG_0827

Bekijk de documentaires online:

Deel 1
Deel 2
Opening van het Zodenhuis

 

Voor meer informatie:

facebookicon facebookicon

www.zodenhuis.nl
www.oudtzummarum.nl